Vad är matavfall?

Matavfall är sådant som blir över och inte kan sparas, när du lagat eller ätit mat. Här kan du läsa om vad som är matavfall, hur du sorterar och få praktiska tips för påsen för matavfall och för kärlet.

Lägg matavfall i bruna påsen

Grönsaker, frukt, bröd, kött och fisk är matavfall precis som fiskben och ben från till exempel revben och kotletter. Äggskal, te (både i lösvikt och tepåsar), kaffesump i sitt filter och lite hushållspapper går också bra att lägga bland matavfallet.

Om påsen ställs i en vanlig hink förstörs cirkulationen och då blir påsen blöt och går sönder. Därför ska du använda den bruna hållaren, som är utformad så att det kommer in luft till påsen. Det gör att fukten från matavfallet avdunstar.

Låt blött avfall som potatisskal rinna av i vasken en stund – eller skala direkt i ett durkslag, så rinner vattnet av under tiden.

Så här får du nya matavfallspåsar

Om du behöver nya matavfallspåsar kan du på tömningsdagen klämma fast en påse under locket så lämnar renhållaren nya påsar på tunnan. Var gärna ute i god tid, när du märker att dina påsar börjar att ta slut. 

Bor du i lägenhet får du matavfallspåsar och hållare genom din hyresvärd eller bostadsrättsförening.

Har du använt din sista påse, är ägare av flerfamiljsfastighet, ansvarig för en verksamhet eller bostadsrättsförening kan du vända dig till Sysavs kundservice.

Det går även bra att hämta matavfallspåsar på återvinningscentralerna i Svedala och Kävlinge.

Vad ska jag lägga i matavfallspåsen?

I sorteringsguiden kan du läsa om vad som ska läggas i matavfallspåsen och vad som inte får kastas i den.

Så sorterar du matolja och matfett

Häll inte matolja och fett i avloppet eftersom fett i avloppssystemet ger problem i rör och anläggningar. 

Välj istället att torka upp det med lite hushållspapper som du lägger i din vanliga soppåse eller i matavfallspåsen.

I sorteringsguiden kan du läsa mer om hur du ska göra med matfett. Matolja ska även lämnas in på återvinningscentralen.

5 tips för din matavfallspåse

När det gäller själva matavfallspåsen finns det också några saker du kan göra:

  1. Fyll inte matavfallspåsen mer än till hälften så att du kan stänga den ordentligt.
  2. Låt blött avfall rinna av i vasken innan du slänger det.
  3. Använd dubbla påsar om påsen ändå blir kladdig eller blöt.
  4. Har du räkskal eller fiskrens? Förvara det i frysen och lägg det i kärlet först kvällen innan tömning
  5. Använd påshållare. Påshållaren är speciellt framtagen för att luft ska kunna cirkulera runt matavfallspåsen och transportera bort fukt. På så vis minskar risken att påsen blir för blöt och läcker.

Bananflugor

Bananflugor är inte farliga, men kan upplevas obehagliga. Bananflugorna brukar vara speciellt aktiva under sensommar och tidig höst. De gillar övermogna och jästa frukter, grönsaker, vin, öl och blomjord.

Tips för att slippa bananflugor: 

  • Köp en fruktflugefälla eller gör en egen
  • Håll rent i köket och framförallt diskhon
  • Ha inte disk och frukt liggandes framme för länge och släng överbliven frukt

Så gör du en fälla:
Blanda en del vatten, två delar vinäger, en del honung/sirap och
några droppar diskmedel (ej med ammoniak). Flugorna dras till
blandningen och drunknar i den eftersom diskmedlet bryter
ytspänningen.