Att sortera ut förpackningar är lagkrav enligt avfallsförordningen och gäller alla förpackningar av papper, plast, metall, färgat och ofärgat glas.
Senast 2027 är det dessutom krav på att förpackningar ska samlas in fastighetsnära. Fastighetsnära insamling innebär att det ska finnas kärl för sortering av förpackningar vid fastigheten, både hos villor och lägenheter.
Från och med 1 januari 2024 tog Sysav över ansvaret för insamlingen av förpackningar från hushåll, via återvinningsstationer och fastighetsnära insamling i Lomma, Svedala och Kävlinge kommun.
För flerbostadshus är det fastighetsägaren som ansvarar för att ordna med lämpligt utrymme eller yta för att möjliggöra sortering. Kommunen eller kommunens anlitade entreprenör ansvarar för att hämta det utsorterade avfallet. Fastighetsägaren ansvarar för att avfallsutrymmet har tydliga skyltar avseende var avfallet ska sorteras och hur det ska sorteras.
Skyltar finns att ladda ner här: sverigesorterar.se
Fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som inte har sortering kan börja planera för införandet av kärl för förpackningar.
När avfallet sorteras i fler fraktioner minskar mängden restavfall betydligt. På så vis blir det en omfördelning i soprummet som inte nödvändigtvis kräver mer yta. Kostnaden för hämtning av restavfall minskar och täcker ofta kostnaden för tömningen av förpackningar.
För guidning kring utformning av miljöhus, se Sysavs ”Handbok för avfallshantering” längre ner på sidan.
Sysav ansvarar för att samla in förpackningsavfall från samlokaliserade verksamheter, men inte från verksamheter. Om det finns en mindre verksamhet i fastigheten som delar avfallsutrymme och behållare med hushållen kallas denna samlokaliserad. Det kan vara exempelvis en butik eller restaurang i ett hyreshus eller en bostadsrätt.
Det finns möjlighet att fortsätta dela behållare med hushållen, men verksamheten måste anmäla till Sysav att man vill lämna sitt förpackningsavfall via fastighetsägaren. Anmälan godkänns under förutsättning att fastighetsägaren har anmält om insamling av förpackningar och att det finns en samlokaliserad verksamhet.
Anmäla om samlokaliserad verksamhet på här: sysav.se/samlokaliserad
Om din fastighet har fastighetsnära insamling (FNI) av förpackningar idag har du som fastighetsägare ansvar för att kontrollera att entreprenören som anlitas är godkänd av oss. Om de inte är det behöver du kontakta en ny godkänd entreprenör.
Godkända entreprenörer listas längre ner på sidan.
Sysav ansvarar för avfallshanteringen i Kävlinge, Lomma och Svedala kommuner. I uppdraget ingår att godkänna, det vill säga auktorisera, lämpliga avfallsentreprenörer som fastighetsägare kan anlita för hämtning av returpapper och förpackningar.
Nedanstående lista över auktoriserade avfallsentreprenörer uppdateras så snart en avfallsentreprenör blivit godkänd.
Samtliga fastighetsägare ska senast 31 december 2026 ha infört sortering av förpackningar och returpapper (tidningar) fastighetsnära. När fullständig insamling av förpackningar är infört ska detta meddelas Sysav för att kunna få avdrag på fakturan.
Insamling av förpackningsavfall i flerfamiljshus
Spillfett är det fett som uppstår vid tillagning av mat, exempelvis från fritöser och stekbord eller stekpannor. Spillfett är ett avfall och du får inte hälla ut det i vasken eftersom fettet kan orsaka stopp när det stelnar i ledningarna på väg till reningsverket.
Mindre mängder fett kan du torka upp med hushållspapper och slänga bland matavfall. Större mängder ska du samla in.
Om du har en verksamhet som genererar spillfett i Lomma, Svedala eller Kävlinge kommun kan du kontakta Quatra, som är den aktör som är auktoriserad och därigenom får samla in spillfett.
Denna handbok är framtagen främst utifrån Avfall Sveriges, Handbok för avfallsutrymmen – Riktlinjer för utformning av avfallsutrymmen vid ny- och ombyggnation samt kommunens föreskrifter om avfallshantering.
Ytterligare regler, riktlinjer och vägledning, samt förtydliganden finns att läsa där. Förutom kommunens avfallsföreskrifter ska övrig lagstiftning alltid följas.
Detta är en handbok för dig som:
För att göra det enklare att sortera avfallet rätt finns material som är gratis att använda. Här kan du ladda ner skyltmaterial som är framtaget av branschorganisationen Avfall Sverige.