Sysav har begränsat företagens möjlighet att köra in som privatpersoner och undgå betalning på Sysavs återvinningscentraler.
Privatpersoner har redan betalt sitt besök på en återvinningscentral via avfallstaxan. Företag, verksamheter och föreningar ska betala per besök, men alla gör inte det utan kör in med körkort.
Statistik från Sysavs återvinningscentraler visar att en privatperson gör i snitt 7,5 besök per år. För att begränsa företagens möjlighet att köra in som privatpersoner och undgå betalning införs ett maxantal på 26 kostnadsfria besök per myndig privatperson och år. Detta bedöms med god marginal räcka för privatpersoner.
Idag betalar kommunerna en avgift för de företag, verksamheter och föreningar som inte betalar för sig. Förhoppningen är att detta blir ett mer rättvist system där företagen betalar för sina besök. Sysavs styrelse har beslutat om att införa detta på Sysavs återvinningscentraler samt att utvärdera de 26 besöken ett år efter införandet.
Ja, 26 kostnadsfria besök gäller på alla Sysavs återvinningscentraler.
Varje gång du för in ditt körkort kommer det stå på skärmen hur många besök du har kvar. Den 3 mars 2023 nollställdes systemet och vi kommer räkna 26 besök från och med 3 mars till och med den siste december 2023. Kommande år räknas 26 besök från den 1 januari.
Privatpersoner använder körkort som vanligt, men med ändringen att kortet ska föras in med bilden uppåt. Annars är det som vanligt.
Ja, det går bra om hon är med i bilen och kan använda sitt körkort eller privata kundkort vid infart.
Alla myndiga privatpersoner får 26 kostnadsfria besök på ett kalenderår, oavsett anledningen till besöket. En privatperson gör i snitt 7,5 besök på en återvinningscentral per år, så bedömningen är att det räcker med god marginal.
Nej det får man inte. När man lånar en annan persons legitimation kallas detta "missbruk av urkund". Även den som lånar ut sitt körkort gör sig skyldig till detta.
På Sysavs återvinningscentraler gör cirka 95 procent 1-26 besök per år. Av de resterande 5 procent bedömer vi att majoriteten är företag som kör in som privatpersponer och undgår betalning. Det finns besökare som kör in hundratals gånger per år och det är inte sannolikt att det skulle vara en privatperson.
Den frågan fick vi ofta när passersystemet skulle införas 2019. Men vi har inte fått någon indikation från våra ägarkommuner att dumpningen har ökat hittills. Att slänga avfall i naturen är dessutom ett lagbrott. Det har även gjorts undersökningar i andra kommuner som infört passersystem på återvinningscentraler och inte heller de har visat att dumpningen skulle öka.