I december år 2020 beslutade regeringen att ta bort producentansvaret för returpapper (tidningar eller tidningspapper*). Regeringen beslutade även att Sveriges kommuner skulle ta över ansvaret för insamlingen och återvinningen från och med 1 januari år 2022.
I och med denna lagändring är det kommunen (och därmed Sysav som ansvarar för avfallshanteringen i Kävlinge, Lomma och Svedala) som ansvarar för insamling och återvinning av tidningar och tidningspapper i din kommun. Sysavs ambition är att så mycket tidningsmaterial som möjligt ska sorteras ut och återvinnas till nytt material, så fortsätt att sortera!
Vad innebär det?
Varför görs detta?
Beslutet grundar sig i att det säljs färre och färre papperstidningar med sjunkande intäkter som följd. För att underlätta för tidningsbranschen har därför producentansvaret avskaffats. Denna förändring innebär att kostnader för returpappershanteringen istället kommer finansieras via kommunens avfallstaxa.
*Tidningar och tidningspapper är: tidningar, tidskrifter, direktreklam, kataloger och liknande produkter av avfall.
Frågor och svar:
Vad händer med allt tidningspapper?
Allt tidningspapper som samlas in kommer att materialåtervinnas. Gamla tidningar och andra trycksaker blir nya tidningar – men även toalett- och hushållspapper.
Hur går det till?
På sorteringsanläggningarna grovsorteras det som inte är tidningar bort innan de skickas vidare till ett pappersbruk. Returpappret genomgår en process där trycksvärtan tas bort och pappret blir till massa. Pappersmassan formeras sedan till nytt papper i pappersmaskinen.
Vad ingår i returpapper?
Returpapper definieras som kommunalt avfall som utgörs av tidningar eller tidningspapper. Tidningar definieras som tidningar, tidskrifter, direktreklam, kataloger och liknande produkter av avfall.
Vad är producentansvar?
Med producentansvar menar vi att producenterna, det vill säga de som tillverkar, importerar eller säljer varor eller förpackningar, ansvarar för att se till att avfallet går att samla in, transportera bort, återvinna, återanvända eller ta bort det på ett miljövänligt sätt.
Senast uppdaterad 2022-01-31 14:33