Grön inramning av Möllevångstorget i Malmö, där Sysavs grönkompost använts i jorden. Foto: Bara Mineraler

Nyheter

Sysav och Bara Mineraler – ett samarbete som får städer att växa

30 SEP, 2024 09:28

BYGG, FASTIGHET NATURRESURSER NATUR-, MILJÖVÅRD TRÄDGÅRD KLIMATFRÅGOR

När det gäller att skapa gröna oaser mitt i staden, från takträdgårdar till regnbäddar, krävs det lite mer än vanlig jord. Bara Mineraler använder Sysavs grönkompost för att få till den perfekta mixen.

– Standardjordar fungerar inte för denna typ av odling. Vi behöver robusta lösningar för hårdgjorda ytor som ställer höga krav på jorden. Den ska passa för växtligheten, tåla trafiken och passa in i dagvattenhanteringen, förklarar Bengt Syrén som är produktansvarig för jordar på Bara Mineraler.

Trygghet och kvalitet
I över ett decennium har Bara Mineraler använt sig av Sysavs grönkompost för att skapa den perfekta jorden, eller substratet som det mer korrekt heter.
– Det som gör Sysavs grönkompost till det bästa alternativet för oss är att den är certifierad, väl nedbruten och fri från ogräs. Det är en kompost vi vet att vi kan lita på som också är kostnadseffektiv, säger Bengt Syrén och berättar att de köper ungefär 2,5 tusen ton om året.

Bengt Syrén
Bengt Syrén är produktansvarig för jordar på Bara Mineraler och mycket nöjd med Sysavs grönkompost. Foto: Bara Mineraler

    Hållbarhet som strategi
    Bara Mineralers jord är eftertraktad och Bengt är glad över hur viktigt det har blivit med gröna miljöer i nybyggnadsprojekt.
    – Vi kom verkligen rätt i tiden med vår produkt. I dag är det en självklarhet att nybyggnationer ska ha gröna ytor. Det odlas på både väggar, tak, innergårdar och terrasser. Det är en jättekul utveckling!

      Hållbarhet är en central del av Bara Mineralers arbete, och att välja en cirkulär produkt som Sysavs grönkompost är i linje med deras strategi.
      – Vi jobbar med miljöer som ska vara hållbara över tid, både ur ett ekologiskt och funktionellt perspektiv. Att Sysavs kompost är certifierad är ett stort plus för oss, det gör att vi känner oss trygga, säger Bengt Syrén.

      Odlingar i bostadsområde i Limhamn. Foto: Bara Mineraler

      Detta innebär certifieringen
      Certifieringen enligt SPCR 152 innebär en noggrann kvalitetsdokumentation och fri insyn vad gäller miljö- och kvalitetsparametrar. Hela kedjan från råvara till slutprodukt anpassas till enhetliga kriterier utifrån miljöskydds- och användarbehov. Sysavs certifierade grönkompost är genom certifieringssystemet en miljö- och kvalitetsprodukt. Utfärdandet och beslut om märkning utförs självklart av ett oberoende certifieringsorgan. Vill du veta mer om Sysavs grönkompost? Läs mer här!

      Senast uppdaterad 2024-09-30 07:28