Pynta julbordet med ätbart säsongsgrönt och bind buketter av kål, rotfrukter och örter och ge bort i jul. Så fixar du enkelt vinterns finaste julprydnader – som du sen kan äta upp.
Istället för att falla i nyproduceratfällan, vill Sysav lyfta hållbara presentalternativ inom kampanjen Hållbara presenter. En av presenterna är den ätbara buketten. Tankesättet går också att ta med sig in i juldukningen. Dekorera julbordet med frukt och grönt, istället för att köpa nytt pynt. Röda vinteräpplen tillsammans med broccoli och grönkål i skålar blir vackra juldekorationer på julbordet och kan sedan ätas upp i en soppa, paj eller sallad till exempel. Duka gärna med second hand-fynd, det finns massor av fina vaser och skålar att köpa återbrukade, om man vill uppdatera sin servis.
Lägg grönsaker och rotfrukter omlott och rama in med långa kålblad.
–Vill du använda rödkål för lite extra färg i buketten, skär bitar och fäst på grillpinnar, så kan de ingå i buketten, säger Camilla Leth som bundit buketten. Camilla Leth driver Instagram-kontot @langtansblommor och deltog i utmaningen Minimeringsmästarna 2021/2022.
Det kan det vara bra att slå in buketten i papper om den ska ges bort. Vaxat papper kan du använda flera gånger.
God grön jul!
Sysav har tillsammans med sina ägarkommuner tagit fram en sida för att inspirera och informera om hur vi kan tänka nytt och mer hållbart kring presenter. Vårt uppdrag är att minska avfallet enligt avfallshierarkin genom att undvika onödig konsumtion, öka återbruket och återvinningen.
Fler hållbara presenttips hittar du på: www.hallbarapresenter.se
Senast uppdaterad 2022-11-30 14:13
Kommunikatör, kommunikationskampanjer och kommunikationsprojekt
Inom kampanjen Hållbara presenter utmanar Sysav presentnormen och visar hur man kan tänka annorlunda kring presenter.... Läs mer