Nyheter

Plastens framtid avgörs – globalt avtal i sikte?

30 SEP, 2024 09:22

MILJÖPOLITIK EU-FRÅGOR KLIMATFRÅGOR HÅLLBARHETSFRÅGOR/CSR

Sedan EU lanserade Plaststrategin 2018 har plast hamnat i centrum för debatten om cirkulär ekonomi. Strategin syftar till att minska klimatpåverkan, nedskräpningen i haven och vårt beroende av fossila bränslen, samtidigt som miljön skyddas.

Plast är ett material som ger upphov till många motstridiga åsikter och känslor. Å ena sidan är plast ett mycket bra material, med lång hållbarhet och många användningsområden. Å andra sidan är plast ofta producerad av fossilt ursprung, och mängden polymerer och användningsområden är tusenfalt. Dessutom hamnar inte plasten alltid i avsedda insamlingssystem för avfall, vilket innebär nedskräpning.

EU i framkant

EU ligger i framkant när det gäller lagsstiftning om plast, både med fokus på klimatpåverkan och oavsiktliga mikroplaster. I höst tar EU ytterligare steg med regleringar kring oavsiktliga mikroplaster i olika processer. Tydliga krav på ekodesign ställs för produkter som sätts på marknaden; först ut är bland annat textil, som innehåller mellan 65–70 procent plast, och det ställs krav på att använda återvunnen råvara i nya produkter. Alla aktörer inom plastsektorn måste också genomföra riskanalyser och åtgärdsplaner för att begränsa läckage av mikroplaster.

Globalt plastavtal på gång

Samtidigt har FN:s medlemsländer också förhandlat kring ett nytt globalt plastavtal i två år. I höst hålls det som sägs vara den sista förhandlingsomgången i Sydkorea. Om enighet nås ska det nya globala plastavtalet ratificeras av minst 50 medlemsländer, och fungera som Parisavtalet, med uppföljningar under COP-konferenserna.

Förslaget som ska diskuteras omfattar produktion av primärplast, kemikalier, problematiska plastprodukter, design, återanvändning och alternativ plast, producentansvar och avfallshantering. Det råder bred enighet om produktdesign och plastföroreningar, men frågor om primär plastproduktion och finansiering är fortsatt kontroversiella.

Spelar stor roll

En sak är säker: världen behöver ett globalt plastavtal. Utan åtgärder väntas mängden avfall öka med 44 procent till 2050. Och här spelar plasten stor roll, då den utgör en betydande mängd i avfallet, och dessutom bidrar till stor miljöskada och klimatpåverkan.

Senast uppdaterad 2024-09-30 07:22