Under den senaste tiden har frågor kring textilinsamling och hantering fått ökad uppmärksamhet i media. Många undrar varför textilier som samlas in hos Sysav inte hanteras lokalt i Malmö utan i stället skickas till Litauen. Svaret är enkelt – det handlar om att ge textilen ett längre liv och ta största möjliga miljöhänsyn.
Sysav arbetar enligt den så kallade avfallshierarkin, där återbruk alltid är det mest högst prioriterat, följt av materialåtervinning och slutligen energiåtervinning, alltså förbränning. När textil samlas in på Sysavs återvinningscentraler skickas den därför vidare till Litauen, där den genomgår en noggrann manuell sortering. Det är en process som i dagsläget inte finns tillgänglig i Sverige.
Den manuella sorteringen i Litauen gör det möjligt att säkerställa att så mycket som möjligt kan återbrukas. De senaste siffrorna visar att 75 procent av den textil som sorteras i Litauen går vidare till second hand-marknaden. 16 procent återvinns, oftast genom så kallad downcycling där materialet får andra användningsområden. Endast 7 procent av textilierna går till energiåtervinning i ett kommunalt kraftvärmeverk i Litauen, där både fjärrvärme och el produceras. De sista 2 procenten består av andra material som papper, plast och glas och tas om hand av lokala återvinningssystem.
Att skicka textilierna till Litauen är idag det mest hållbara alternativet – eftersom vi där kan uppnå en högre grad av återanvändning än vad som är möjligt i Sverige. Här saknas i dagsläget den manuella sortering som krävs för att professionellt bedöma vilka textilier som kan säljas vidare.
På Sysavs återvinningscentraler kan besökare lägga både hela och trasiga textilier i samma insamlingsbehållare. Det beror på att det viktigaste är att textilierna återanvänds så långt det är möjligt. Bedömningen av vad som kan återbrukas görs bäst av professionella sorteringsanläggningar och värderare. Genom att samla allt i en och samma behållare säkerställer vi att inga potentiellt användbara plagg eller material går förlorade i onödan.
Framtiden för textilhantering är i förändring. Omkring 2027 planeras ett producentansvar för textil att införas i Sverige, liknande det som redan gäller för till exempel förpackningar. Det innebär att tillverkare och importörer av textilier kommer att få ett utökat ansvar för insamling och hantering av sina produkter även efter att de blivit avfall. Även om detaljerna ännu inte är helt klara, förbereder sig Sysav, med vår textilsorteringsanläggning Siptex, för att kunna vara en del av detta framtida system.
Sysav fortsätter att arbeta för att så mycket som möjligt av de insamlade textilierna ska kunna återbrukas och återvinnas – med målet att bidra till en mer hållbar och cirkulär textilhantering.
Senast uppdaterad 2025-03-20 11:38