Hjälp till att hålla våra återvinningsstationer rena och trevliga att besöka.

Nyheter

Nedskräpning problematiskt på återvinningsstationerna

11 APR, 2025 12:22

MILJÖTEKNIK, ÅTERVINNING

Det är Sysav som ansvarar för driften av återvinningsstationerna i Kävlinge, Lomma och Svedala kommuner. Här lämnar invånarna förpackningar av plast, papper och metall samt glas och tidningar för återvinning.

Nedskräpning är ett problem som förstör och är kostsamt. Stationerna är välbesökta och sorteringen fungerar generellt bra, men ett ständigt problem är nedskräpning och olaglig avfallsdumpning.

– Ett stort problem är att en del lämnar grovsopor, däck och till och med farligt avfall vid återvinningsstationerna. Nedskräpning förstör för alla som vill återvinna rätt och det medför stora kostnader, säger Carina Eklund, verksamhetsutvecklare på Sysav.

Polisanmälan och övervakning

Sysav arbetar tillsammans med kommunerna för att minska nedskräpningen. Det handlar om att övervaka stationerna, polisanmäla dumpning och att informera invånarna om vad som gäller. Brev skickas även till personer som kan kopplas till dumpning av otillåtet avfall.

– Det är viktigt att komma ihåg att återvinningsstationerna är till för förpackningar, inte gamla möbler eller elavfall. För den typen av avfall finns återvinningscentralerna, som är bemannade och anpassade för större mängder, säger Carina.

Lärdomar och förbättringar

– Vi lär oss hela tiden – om hur ofta stationerna behöver städas, hur vi hanterar ogräs och växtlighet. Det är viktigt med insyn och belysning, trygghet, och här arbetar vi tillsammans med kommunerna. Vi ser också över hur vi kan placera stationerna så att risken för dumpning minskar, berättar Carina.

Så här gör du rätt – och hjälper till att hålla rent:

  • Lämna endast förpackningar av plast, papper, glas eller metall på återvinningsstationen. Hushållets småbatterier och textilavfall går också att lämna.
  • Om en station är skräpig – gör en felanmälan via QR-koden på plats eller via sopor.nu.
  • Hitta din närmsta återvinningsstation enkelt på sopor.nu
  • Bra att veta! Att dumpa avfall är ett miljöbrott som kan ge böter eller fängelse i upp till ett år.

Genom att alla hjälps åt kan vi minska både nedskräpning och miljöpåverkan – och se till att våra återvinningsstationer fortsätter vara en tillgång för miljön och för oss alla.

Vanliga frågor och svar

Vad är det för skillnad på en återvinningsstation och en återvinningscentral?

På återvinningsstationen (ÅVS) lämnar du endast förpackningar. Förpackningarna kan vara av plast, papper, glas eller metall. I de flesta kommuner kan du även lämna tidningar, batterier och textil. Återvinningsstationen är obemannad och till för privatpersoner. På en återvinningscentral (ÅVC) lämnar du bland annat grovavfall som trädgårdsavfall, vitvaror, möbler, elektronik och liknande.

Vem har ansvar för att städa på återvinningsstationerna (ÅVS)?

Från och med den 1 januari 2024 är det kommunerna som ansvarar för städningen, antingen själva eller genom en upphandlad entreprenör. Är det skräpigt vid en återvinningsstation? Sök upp återvinningsstationen på sopor.nu eller skanna QR-koden på TACK-skylten som finns på alla ÅVS:er. Du kan även skicka in en felanmälan om återvinningsstationen behöver tömmas eller städas.

Hur hittar jag min närmsta ÅVS?

Du kan söka upp en återvinningsstation antingen genom att söka upp din kommun på sopor.nu och välja station, söka via kartan eller använda din platsinformation för att se den återvinningsstation som är närmast dig.

Varför får jag bara lämna just förpackningar på återvinningsstationen?

Det beror framför allt på förordningen om producentansvar, som innebär att den som sätter en förpackning på marknaden också ansvarar för att den kan samlas in och återvinnas.

En annan anledning är att olika typer av material används till olika typer av produkter, även om grundmaterialet (till exempel plast eller glas) är detsamma. Blandas förpackningsmaterial med produkter kan den nya råvaran bli av sämre kvalitet. Man kan till exempel inte blanda glasförpackningar med vilket sorts glas som helst. Fönsterglas och dricksglas är av annan kvalitet än den som används i glasförpackningar. Om de blandas får det nya glaset sämre kvalitet.

Senast uppdaterad 2025-04-11 11:48