Är du skolans bästa resterkock? Du kanske är en fena på att ta till vara på bruna bananer och göra något smarrigt. Missa inte höstens matlagningstävling.

Nyheter

Mattävling med rester ger bruna bananer nytt liv

27 SEP, 2018 08:00

SKOLA GASTRONOMI LIVSMEDEL, LIVSMEDELSTEKNIK MAT KLIMATFRÅGOR HÅLLBARHETSFRÅGOR/CSR

Vi söker skolans mest kreativa och fiffiga Resterkock. Hur kan gamla bananer få nytt liv och hur kan gårdagens pannkakor bli ett supersmarrigt mellanmål? Resterkockarna söks bland årskurs 4–9 i södra och nordvästra Skåne. Första pris är 3 000 kronor till klasskassan. 2-23:e pris vinner presentkort till klassen från Matsmart.

En familj på fyra personer slänger i genomsnitt drygt 1 kilo mat per dag. Det är inte alls bra, varken för miljön eller plånboken.

- Förra årets tävling var en succé, över 100 bidrag kom in till tävlingen och Resterkockens hemsida hade många besökare. Nu utökar vi tävlingen med fler kommuner och fler skolor. Matsvinn är mycket i fokus just nu, både i media och inom restaurangbranschen. Jag tror att allt fler funderar på hur livsmedelproduktionen påverkar vår miljö. Här kan Resterkocken hjälpa till att få upp ögonen för matsvinn, säger Ann Thorén, projektledare, Sysav.

Fakta om matsvinn*:

  • En barnfamilj kan spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn.
  • De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.
  • Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

Så här går tävlingen till:

Laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!

Tävlingen pågår mellan 1 oktober-1 december 2018.

Om Resterkocken:
Resterkocken riktar sig till grundskolorna i södra och nordvästra Skåne. Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken är ett initiativ av Sysav, NSR och LSR med ägarkommuner.

*Källa: sv.wikipedia.org/wiki/Matavfall_i_Sverige 2018-07-26

Senast uppdaterad 2019-01-07 15:25

Relaterade nyheter