Nu kan du lämna flytande matfett, mat- och frityroljor på Sysavs återvinningscentraler. Matfettet kan då komma till nytta och bli till nya produkter.
Insamlingen, som sker i samarbete med Svensk Fettåtervinning, innebär att det gamla matfettet kan komma till nytta i nya produkter som till exempel tvål, tvättmedel, stearinljus, plast, gummi och biodiesel.
Hur gör man?
- Enklast är att hälla upp oljan som blir över efter matlagning i en genomskinlig plastflaska, berättar Lars Carrick, chef över Sysavs återvinningscentraler. Vänta tills oljan svalnat och häll det genom en tratt, i till exempel en gammal plastflaska.
Om det inte är så mycket fett kan du torka ur stekpannan eller grytan med hushållspapper och lägga det direkt i matavfallet. Fett i fast form, till exempel gammalt smör, läggs också i matavfallet.
Köper du livsmedel som är inlagda i olja, till exempel tonfisk, oliver och soltorkade tomater kan du sila matfettet direkt i flaskan. Spara flaskan och fyll på när det blir olja över. När den är full lämnar du den på din återvinningscentral, på samma ställe som du lämnar Farligt avfall. Backen är märkt Matolja.
- Tänk på att flaskan eller behållaren ska vara genomskinlig och ordentligt stängd, säger Lars. Och du får inte flaskan i retur, vår personal tar hand om den.
Minska risken för stopp
Visst kan matfettet göra susen i matlagningen. Men i avloppet kan det bli stopp. Den vanligaste orsaken till störningar i avloppet är faktiskt matfett som hälls i vasken. Det hjälper inte att spola med varmvatten, då stelnar fettet bara lite med tiden bildas proppar. De energirika avlagringarna i avloppsrören kan också sprida lukt och locka till sig råttor och andra skadedjur.
Senast uppdaterad 2016-11-21 07:00
Sedan starten 2014 har nästan 450 ton fallfrukt samlats in på Sysavs återvinningscentraler. Att kunderna har lämnat in... Läs mer