"Vi garanterar att metallerna behandlas med maximal miljöeffekt och blir en del av det cirkulära flödet", säger Kim Bod, affärsutvecklare på Sysav.

Nyheter

Ge metallen nytt liv – och gör verklig skillnad

30 SEP, 2024 09:26

KLIMATFRÅGOR

Visste du att över tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp kommer från gruvbrytning och metallförädling, som till exempel stålverk? Och detta utan att ens räkna in transporterna. Klimatvinsterna med att återvinna metall är därför stora. Bara genom att återvinna en läskburk kan du hjälpa till att spara tillräckligt mycket energi för att lysa en 60-wattglödlampa i mer än fyra timmar.

Metaller som aluminium, koppar och stål kan återvinnas i det oändliga utan att tappa sina egenskaper. Genom att återvinna dessa metaller minskar vi behovet av att bryta ny malm, vilket sparar både energi och resurser – och inte minst minskar koldioxidutsläppen dramatiskt.

Metallåtervinningens kraft

Genom att använda återvunnet stål för att tillverka nytt, kan vi minska luftföroreningarna med hela 86 procent, vattenförbrukningen med 40 procent och vattenföroreningarna med 76 procent, enligt EuRIC.
– Faktum är att om du lämnar in aluminium för återvinning, kan materialet resa motsvarande två varv runt jorden innan återvinningen ens börjar ge en negativ klimatpåverkan. För koppar gäller ett varv runt jorden, berättar Kim Bodi, affärsutvecklare på Sysav.
– Och här är siffran som verkligen säger allt – för varje kilo aluminium som återvinns, sparar vi atmosfären minst tio kilo koldioxid, enligt siffror från Recycling.

Kim Bodi, affärsutvecklare på Sysav.

Så enkelt gör du skillnad
I dag återvinner Sysav 20 000 ton järn och metallskrot varje år, vilket innebär att vi sparar motsvarande mängd koldioxidutsläpp från att hamna i atmosfären. Det är en gigantisk insats för att minska den förstärkta växthuseffekten. Men det kan såklart bli ännu bättre – kanske med din hjälp?
Genom att lämna ditt skrot och metallavfall till oss på Sysav, säkerställer du att det cirkulerar på rätt sätt.
– Vi garanterar att metallerna behandlas med maximal miljöeffekt och blir en del av det cirkulära flödet. När ditt avfall hamnar hos oss är du trygg i vetskapen om att du bidrar till en hållbar framtid, säger Kim Bodi.

Behöver du hjälp med bortforsling?
Har du stora volymer av tungt järnskrot som jordbruksredskap, maskiner, tomfat, tankar, cisterner eller liknande i södra Skåne?
Kontakta oss så kan vi hjälpa till med att ombesörja bortforsling. Med support från vår upphandlade transportpartner kan vi erbjuda både containers och kranbil till låga priser.


Senast uppdaterad 2024-09-30 07:26