Energiintensiva industrier, som stål- och metallindustrin, drabbas hårt av höga energipriser. För att möta detta lanserar EU en handlingsplan som ska sänka energikostnader genom ökad elektrifiering och effektivare energianvändning.

Nyheter

EU:s storsatsning: 100 miljarder euro för grön industriomställning

27 MAR, 2025 08:30

ENERGIFRÅGOR EU-FRÅGOR KLIMATFRÅGOR HÅLLBARHETSFRÅGOR/CSR

EU-kommissionen har presenterat sitt nya initiativ ”Given för en ren industri”, en strategi som ska stärka Europas industriella konkurrenskraft och påskynda vägen mot klimatneutralitet. Med en mobilisering av 100 miljarder euro ska energiintensiva industrier och ren teknik främjas.

Initiativet, som presenterades den 26 februari 2025, bygger på Draghi-rapporten och konkurrenskompassen. Syftet är att ge företag och investerare stabila och långsiktiga förutsättningar i den gröna omställningen. Fokus ligger på att minska energikostnaderna, öka cirkularitet och skapa internationella samarbeten.

Två nyckelområden: Energiintensiva industrier och ren teknik

Given för en ren industri har två centrala delar, energiintensiva industrier och ren teknik.

Energiintensiva industrier, som stål- och metallindustrin, drabbas hårt av höga energipriser. För att möta detta lanserar EU en handlingsplan som ska sänka energikostnader genom ökad elektrifiering och effektivare energianvändning.

När det gäller ren teknik vill EU främja utvecklingen av fossilfri teknik och öka cirkulariteten. Genom att utnyttja resurser effektivare ska unionen minska sitt beroende av importerade råvaror.

Drivkrafter för affärer och innovation

För att stödja industrins omställning har EU-kommissionen identifierat sex viktiga insatser:

  • Finansiering av grön omställning – En ny ram för statligt stöd ska påskynda investeringar i förnybar energi och industrins klimatomställning.
  • Ökad efterfrågan på hållbara produkter – Genom reglering och upphandlingar ska efterfrågan på EU-tillverkade rena produkter stärkas.
  • Sänkta energikostnader – Genom satsningar på förnybar energi och en mer integrerad energimarknad ska industrins kostnader minska.
  • Cirkularitet och råvarutillgång – En rättsakt för cirkulär ekonomi planeras till 2026, med målet att en fjärdedel av materialen som används i EU ska vara återvunna år 2030.
  • Internationella samarbeten och handel – Nya handelsavtal och partnerskap för ren teknik och investeringar ska diversifiera leveranskedjor och minska beroendet av enskilda marknader.
  • Kompetensutveckling och arbetskraft – En Kompetensunion (Union of Skills) ska stärka strategiska branscher genom utbildning och skapandet av fler kvalificerade jobb.

Drivkrafterna ska kompletteras med åtgärder som ska stärka konkurrenskraften och förbättra samordningen av politiken inom EU och på nationell nivå. Läs mer om given för en ren industri här.

Senast uppdaterad 2025-03-27 07:33