Skrumpna rotfrukter blev en smarrig grönsakskaka, gamla ägg blev crêpes och torra kardemummabullar förvandlades till goda skorpor när barn och ungdomar i södra och nordvästra Skåne gjorde fantastiska restrecept. Årets matlagningstävling med fokus på matsvinn, Resterkocken, är avslutad och idag avslöjas vinnarna.
Totalt kom det in 160 bidrag. Många tävlande har tänkt till kring hållbarhet, hur man avgör hur gammal en matvara är och hur man mest klimatsmart kan använda sina matrester.
- Matsvinn är ohållbart både för miljön och plånboken och är ett stort resursslöseri. Vi glada över att så många har engagerat sig i årets Resterkocken. Det känns viktigt att öka kunskapen kring matsvinn, våga smaka och lukta innan maten kastas. Resterkocken återkommer nästa höst, då hoppas vi på ännu fler bidrag från fler kommuner. Att minska matsvinnet ingår i kommunens avfallsplan och i FN:s globala mål för hållbar utveckling och ligger helt rätt i tiden, säger Ann Thorén, projektledare.
Här presenteras årets 24 vinnande bidrag i Resterkocken:
Fakta om matsvinn*:
Så här gick tävlingen till:
Utmaningen var att laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!
Tävlingen pågick mellan 1 oktober-1 december 2018. Resterkocken återkommer hösten 2019.
Om Resterkocken:
Resterkocken riktade sig till grundskolorna i södra och nordvästra Skåne. Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken är ett initiativ av Sysav, NSR och LSR med ägarkommuner.
Senast uppdaterad 2019-01-07 15:42
Kommunikatör, kommunikationskampanjer och kommunikationsprojekt
Det är både enkelt och viktigt att sortera sitt matavfall. Men vad händer med matavfallet? Och hur slipper man läckande... Läs mer
Vi söker skolans mest kreativa och fiffiga Resterkock. Hur kan gamla bananer få nytt liv och hur kan gårdagens pannkakor... Läs mer
Mycket uppmuntran och ett överjordiskt tålamod - det är några av framgångsfaktorerna för att få katten att ta ut... Läs mer