Varför är det viktigt med textilinsamling?
Textilindustrin är ett stort problem både för miljö och klimat. För att producera ett kilo bomull krävs upp till 29 000 liter vatten och kräver stora mängder bekämpningsmedel som är skadliga för vår natur. Enligt FN:s handelsorgan Unctad släpper klädindustrin ut mera växthusgaser än flyget och sjöfarten ihop.
Samtidigt är det bara ett fåtal procent av all textil som slängs går till materialåtervinning, det mesta eldas upp eller hamnar på deponier.
Textilindustrin står inför stora hållbarhetsutmaningar och det krävs lösningar i flera led. Det du som konsument kan göra är välja second hand i första hand, laga, låna och hyra kläder. Sysav som avfallshanterare jobbar både med information och inspiration till smartare konsumtion och med tekniska lösningar för textilavfall. Vi arbetar för att textil ska användas så mycket och länge som möjligt innan det blir avfall som ska återvinnas.
Måste jag sortera mina textilier?
Det finns krav på ökad insamling och återvinning av textilier, från EU och från Naturvårdsverket. Målet är att mängden textilavfall i restavfallet minska med 60 procent år 2025, gentemot basår 2015. Och år 2025 ska 90 % av separat insamlat textilavfall förberedas för återanvändning eller materialåtervinnas.
Än finns det inget producentansvar för textilier likt det gör för förpackningar, men det är under beredning. Dessutom kräver EU att kommunerna utvecklar en separat textilinsamling fram till år 2025.
Vad händer med textilierna efter jag lämnat in dem?
Textilen som samlas in på Sysavs återvinningscentral går till manuell sortering av tredje part. I dagsläget sker detta i närliggande länder, vi hoppas få till en lösning i Sverige inom kort. Det som är helt och kan användas igen går till återbruk.
De kläder och textilier som inte kan användas igen går vidare till automatisk sortering. Textilierna sorteras efter färg och fibertyp för att kunna återvinnas och bli till nya produkter. Här kan du läsa mer om vår sorteringsanläggning Siptex.
Varför går inte återbruksmaterialet ni samlar in till välgörenhetsorganisationerna?
Det är upp var och en vilken organisation man lämnar sina textilier till. Det finns många olika aktörer som samlar in textilier för att bekosta välgörenhetsaktiviteter både i Sverige och utomlands.
Volymerna med textilier som samlas in är stora, även välgörenhetsorganisationerna arbetar med att hitta avsättning för alla de textilier de samlar in. Med ökade krav på textilinsamling från EU och Naturvårdverket kommer vi att behöva skapa lösningar för att hantera ännu större mängder. Sysav har direkta affärs- och kundrelationer med sorteringsindustrier som har kunnandet och resurserna för att hantera volymerna för både återanvändning och återvinning.
Varför kan man inte lämna trasig textil till Siptex separat?
Professionella sorterare är bäst på att avgöra vad som går att sälja second hand eller kan användas på annat sätt. För att så mycket som möjligt ska användas igen måste allt material sorteras manuellt. Återbruk är miljömässigt alltid ett bättre alternativ än återvinning.
Vad är det för skillnad på en återvinningscentral och en återvinningsstation?
På återvinningsstationen (ÅVS) lämnar du endast förpackningar. Förpackningarna kan vara av plast, papper, glas och metall. I de flesta kommuner kan du även lämna tidningar, batterier och textil. Återvinningsstationen är obemannad och till för privatpersoner. På en återvinningscentral (ÅVC) lämnar du bland annat grovavfall som trädgårdsavfall, vitvaror, möbler, elektronik och liknande.