Att ta hand om avfall och omvandla till nya resurser, samt avgifta samhället från sådant som inte ska cirkuleras igen, det är kärnan i vår verksamhet.
Vi tar emot matavfall och bearbetar det i en anläggning till en pumpbar massa som vi kallar slurry. Den går sedan vidare till en samarbetspartner för produktion av biogas och biogödsel.
Läs merDet avfall som inte kan eller ska materialåtervinnas, energiåtervinns i Sysavs avfallskraftvärmeverk. När vi tar vara på den inneboende energin i avfallet, producerar vi fjärrvärme och el till skånska kommuner.
Läs merUttjänta kläder och trasiga textilier kommer till vår världsunika textilsorteringsanläggning i Malmö. Av den sorterade textilen kan det sedan bli ny textil, bordsskivor eller stoppning i möbler, till exempel.
Läs merSysav vill att så mycket plast som möjligt ska materialåtervinnas. Vi har bland annat särskilda containrar för hårdplast på våra återvinningscentraler, som sedan går vidare till extern part för återvinning. Vi tar också emot flera olika typer av plaster från företag och verksamheter, med syftet att öka materialåtervinningen.
Läs merSysav tar emot spillolja från kommuninvånare, företag och industrier. Oljan tas om hand, raffineras och används för att tillverka nya basoljor.
Sysav tar emot träavfall från våra kommuninvånare, företag och industrier. Av detta produceras flis som används för återvinning i olika fraktioner.
Läs merEfter förbränning och energiåtervinning återstår slagg. Slaggen går vidare till en särskild sorteringsanläggning där metaller sorteras ut. Slaggruset som blir kvar tar vi också till vara - det är ett klimatpositivt alternativ till bergkross vid markanläggningar.
Läs merSysav tar emot järn- och metallskrot från kommuninvånare, företag och industrier. Med modern teknik sorteras olika järn- och metallfraktioner fram ur det blandade avfallet på våra anläggningar. Sysav sorterar också ut metaller från slaggen. Metallerna går sedan vidare till återvinning hos extern part.
Läs merSysav vill minska avfallet och öka återbruket. Det finns insamling av texil för återbruk på alla våra återvinningscentraler, på flera av dem kan du även lämna in prylar och möbler.
Wellpapp samlas in på våra återvinningscentraler och går vidare till återvinning hos extern part. Wellpapp kan återvinnas till ny pappersfiber upp till sex gånger. Om 100 kg wellpapp återvinns minskas utsläpp av växthusgaser med motsvarande 30 kg koldioxid.
Det avfall som inte kan materialåtervinnas, kommer till Sysavs avfallskraftvärmeverk för att energiåtervinnas till fjärrvärme och el. Läs mer om hur det går till.
Läs merSysav tar emot avfall från andra länder. Sedan energiåtervinns det till fjärrvärme och el i vårt avfallskraftvärmeverk.
Läs merSysav avgiftar samhället från avfall som är farligt för människors hälsa och för miljön.
Läs mer