Vi vet att utsläppen av koldioxid måste minska för att stoppa uppvärmningen av planeten. Vi vet också att det finns avfall som inte kan eller bör tas om hand på annat sätt än energiåtervinning.

Sysav siktar på  fullskalig CCUS (Carbon Capture Utilisation and Storage)  kraftvärmeverket vid Spillepengen i Malmö - att avskilja koldioxiden och lagra den under jord. Då blir vi en kolsänka i regionen samtidigt som vi tar bort fossila utsläpp som annars skulle vara kvar under lång tid. Detta är Skånes största klimatprojekt, med målet att vara i drift 2030.

Teknik för infångning

CCUS är ett samlingsnamn för olika tekniker, som innebär att man fångar in och lagrar den koldioxid som uppstår vid till exempel energiproduktion. Den infångade koldioxiden komprimeras till vätskeform innan den transporteras, ofta med fartyg, till en lagringsplats där den pumpas kilometerdjupt i berggrunden, exempelvis under havsbotten. 

Koldioxid kan fångas in med hjälp av olika tekniker. De lösningar som idag är mest teknisk mogna innebär att man separerar koldioxidmolekyler från övrig gas och vattenånga i rökgaserna som kommer ut ur anläggningen. Koldioxiden komprimeras och går från gas till vätskeform. Detta sker genom att gasen kyls ned till minus 50 grader och samtidigt utsätts för högt tryck. Sedan lagras den i speciella tankar i väntan på transport.

Södra Sveriges största klimatprojekt

Sysav siktar på fullskalig infångning  vid Sysavverket i Malmö. Vid full kapacitet kommer anläggningen att kunna fånga hela 90–95 procent av koldioxidutsläppen från två linjer, cirka 400 000 ton koldioxid per år   

I september 2022 inledde Sysav en genomförbarhetsstudie, med stöd av Industriklivet. Denna studie visade att förutsättningarna är positiva och i april 2024 tog Sysavs styrelse ett inriktningsbeslut. Inriktningsbeslutet innebar att styrelsen, följt av ägarsamråd och ägarkommunerna, visar förtroende för projektet och gav Sysav tillåtelse att gå vidare till nästa fas - konkretisering. Huvudmålet med konkretiseringen är att uppfylla de villkor som ställts i inriktningsbeslutet och att ta fram det underlag som styrelsen behöver för att kunna ta ett investeringsbeslut vid ett senare tillfälle (2027 enligt nuvarande planering). Målet är att ha infångningsanläggningen i drift 2030. 

Transport och lagring

Sysav deltar i ett samverkansprojekt för infrastrukturlösningar för transport och permanent lagring av infångad koldioxid. Projektet kallas för CNetSS och står för Carbon Network South Sweden. Projektet ska bidra till att skapa hållbara och kostnadseffektiva lösningar för en regional koldioxid-infrastruktur i Sydsverige.

CNetSS har som långsiktigt mål att öka potentialen för utsläppsminskning och negativa utsläpp genom att etablera en hållbar och kostnadseffektiv koldioxidinfrastruktur i Sydsverige för transport från utsläppsanläggningar till slutlig geologisk lagring av koldioxid.

Under CNetSS-projektet identifierades Malmö som mest lämplig plats för mellanlager av koldioxid. Sysav, CMP, E.ON, Nordion Energi och Uniper går framåt för lokala förberedelser i Malmö.

Parterna ska tillsammans vidareutveckla en infrastruktur i Malmö för mellanlagring av koldioxid, som ett steg innan vidare transport till slutanvändare eller permanent förvaring. Målet är även att främja Malmö och Skåne som en attraktiv region för industriell utveckling, samt att erbjuda en kostnadseffektiv logistiklösning för aktörer som arbetar med koldioxidavskiljning.

 Tillsammans har parterna i projektet potential att avskilja och lagra över 2 miljoner ton koldioxid årligen.

CCUS och klimatet

Enligt FN:s klimatpanel IPCC:s uppmärksammade rapport från 2018 räcker inte enbart minskade koldioxidutsläpp för att vi ska klara målen för Parisavtalet, utan vi måste snabbt också ta bort koldioxid ur atmosfären för att kompensera för resterande utsläpp av växthusgaser.

EU har som mål att vara klimatneutralt till år 2050. Sveriges mål är att inte ha nettoutsläpp av växthusgaser år 2045, därefter ska vi uppnå negativa utsläpp. För att uppnå negativa utsläpp är så kallad bio-CCUS, att fånga koldioxid från biogena källor, en betydelsefull teknik.

Klimatkompensera verksamheten genom negativa utsläppscertifikat

Erbjud era kunder klimatneutrala produkter och tjänster
För att vi ska klara klimatutmaningarna måste alla – både verksamheter och privatpersoner - i första hand minska sina koldioxidutsläpp så mycket det bara går. De utläpp som inte går att åtgärda kan kompenseras med negativa utsläpp.  

Reducera så mycket det går – klimatkompensera resten

Vi vill erbjuda verksamheter möjligheten att klimatkompensera för de utsläpp som inte går att reducera på annat sätt genom att tillhandahålla certifikat från negativa koldioxidutsläpp. Vårt mål är att ha en CCS-lösning på plats på kraftvärmeverket vid Spillepeng 2030 och vi arbetar med finansieringen som behövs för projektet. Om ni börjat fundera på att klimatkompensera er verksamhet, produkter eller tjänster kan ni stötta vårt viktiga arbete genom att skriva intentionsavtal med oss.

Intresseanmälan

Trelleborgs Hamn nollar sina utsläpp 

Sysav och Trelleborgs Hamn har tecknat en avsiktsförklaring om framtida köp av klimatkompensation med hjälp av negativa utsläpp. Därmed kan hamnen nå nettonoll för de utsläpp som genereras av den egna verksamheten, redan 2030.

Läs mer

Sysav och Malmö Stad i samarbete 
för en klimatneutral framtid

Malmö Stad har tecknat en avsiktsförklaring med Sysav för framtida förvärv av negativa utsläppsverifikat. Det gör att Malmö kan kompensera för klimatutsläpp som är svåra att få bort på andra sätt och förstärker stadens åtaganden för att nå sina klimatmål.

Läs mer