Då är det dags att köpa mindre plast, återbruka smartare och återvinna det du inte längre kan använda. Tillsammans med komikerna Marcus Johansson och Victor Eriksson har vi skapat en serie filmer om hur enkelt det faktiskt är att bli en miljöhjälte. Var inte en Styrbjörn.
Överliggaren Styrbjörn har allvarliga samtal med sina korridorskompisar om att de måste bli bättre på återvinning, och framförallt att diska plasten. De har ju alltid diskat plasten, ända sedan han flyttade till korridoren för 15 år sedan. Men behövs det verkligen?
Överliggaren Styrbjörn informerar gärna, och mycket, om återvinning av förpackningar. Men behövs det verkligen förklaras att man inte kan slänga sin plastpappa i återvinningen och behöver vi separera materialen i varenda förpackning?
Styrbjörn är en hejare på att återbruka och upcycla plast och andra material, men hans metoder gör korridorskompisarna obekväma. Och hur väl fungerar egentligen Styrbjörns pennställ?
Avgiften bekostar insamlings- och sorteringssystemet för förpackningar. Det är ett styrmedel för att motivera producenter att ta fram förpackningar som är resurssnåla, lättare att återvinna och inte innehåller miljöfarliga ämnen. Vill du själv påverka ska du leta efter livsmedel och som säljs i ofärgade plastförpackningar och oblandade material.
Svensk Plaståtervinning erbjuder ett insamlings- och återvinningssystem och på deras uppdrag sköter Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) insamling och återvinning. Det är producenterna av förpackningar som bekostar insamlings- och sorteringssystemet.
Användningen av olja och naturgas i plast ger konsekvenser på miljön. Vid förbränning frigörs bland annat växthusgasen koldioxid som påverkar vårt klimat.
När du återvinner plast rätt, hjälper du till att minska mängden plastförpackningar som går till förbränning.
Plast som är tillverkad av byggstenar från olja eller naturgas (fossil råvara) kallas för fossilbaserad plast. Idag är cirka 99 procent av all plast som tillverkas fossilbaserad plast.
Användningen av fossila råvaror ger konsekvenser oavsett om oljan raffinerats till drivmedel eller använts som råvara i plast. Vid förbränning frigörs bland annat växthusgasen koldioxid som påverkar vårt klimat.
När du återvinner plast rätt, hjälper du till att minska mängden plastförpackningar som går till förbränning.
Absolut! Även om plasten i sig har en miljö- och klimatpåverkan hjälper den oss att minska klimatpåverkan i andra delar av kedjan. Till exempel gör plasten stor nytta som förpackning till livsmedel. Den ger bättre hygien, längre hållbarhet, mindre matsvinn och hjälper till att behålla livsmedlets näringsvärde under en längre tid. Gurkan tex får längre hållbarhet och minskar risken för att den skadas under transport och i butikerna.
Plast är också ett lätt material som med fördel används i bilar och flygplan som tjänar på att göras lättare. Det gör nämligen att mindre bränsle används och att bränsleutsläppen minskar.
Inom vården har plast en mycket hög hygiennivå. Den kan göras mjuk, den bryts inte ner och den accepteras av den mänskliga kroppen. Plaströr för distribution av vatten, avlopp, energi, el, tele och data är ett annat exempel där plastens funktion och egenskaper är överlägset andra material.
Smart teknik sorterar plastförpackningar En hel del förpackningar hamnar fel vid sortering och för att hitta metallförpackningar används magneter när plastförpackningar återvinns. En stor roterande trumma används för att kunna skilja stort från smått och luftstr...
Läs merPlast har lång nedbrytningstid Plastens unika egenskaper som gör den så bra är även det som skapar problemen. Plastens extremt långa hållbarhet är det som gör den överlägsen andra material, men även det som gör att det tar flera hundra år för den att...
Läs merHar du läst igenom vår sida om plast och plaståtervinning så är du garanterat en stjärna på ämnet. Så varför inte testa dina kunskaper i vårt frågesportspel Förpacman! Dela ditt resultat i sociala medier och utmana familjen och vännerna på vem som är den riktiga experten på plast! Ju fler som kan mer om plast och sopsortering – desto bättre värld!
Du hittar Förpacman-testet här.