En hållbar aktivitet är något som gör skillnad för miljön och klimatet. Det är också något som hjälper till att göra det enklare att leva mer cirkulärt, göra klimatsmarta val och spara på jordens resurser i sin vardag.
Bli inspirerad och få tydliga instruktioner på hur du kan göra och tänka för att din aktivitet ska bli lyckad. Nedan finns allt du behöver veta.
Syftet med Pyttebytt är att på ett lekfullt sätt öka värdet på en begagnad leksak. Att få barn att känna att en gammal leksak kan uppskattas som en ny. Pyttebytt kombinerar lek, kreativitet och lärande.
Genom att låta leksakerna få en historia, som en ny ägare får ta del av, skapas nya band där leksaken går från att vara något som är tänkt att slängas bort till att bli något värdefullt.
Pyttebytt är ett färdigt koncept och material går att låna. Aktiviteten är framtaget av Sysav och dess ägarkommuner.
Det finns två olika sätt att genomföra Pyttebytt: Drop-in eller workshop.
För drop-in:
För workshop:
Böcker, kläder, leksaker, prylar, växter och mycket mer går att byta för den som vill hitta något nytt utan att köpa nytt. Det är relativt enkelt och väldigt roligt att själv ordna ett bytesevent.
För ett bytesevent utomhus på offentlig plats, till exempel i en park eller på en gata, behövs ofta tillstånd. Även privat mark kan vara offentlig plats. Sök tillstånd hos polisen för begagnande av allmän plats.
Bjud in rätt målgrupp till bytesaktiviteten. Var tydlig med vad som ska bytas, sakernas skick och om det finns ett maxtak för hur mycket man får ta med att byta.
Ställ i ordning inredningen för att få en trevlig byteshörna där de inbjudna kan röra sig och kolla på saker. Ordna med incheckning och utcheckning, där eventvärdarna tar emot saker som ska lämnas in och checkar ut det som deltagarna byter till sig. Ha brickor redo vid incheckningen, så att varje deltagare får en bricka per sak de lämnar in, att byta mot något nytt. Ett tips är att låta eventvärdarna ställa ut sakerna som lämnas in i incheckningen, istället för att låta deltagarna göra det själva.
Vem som helst kan ordna ett bytesevent! Bibliotek, skolor, förskolor, arbetsplatser, idrottsföreningar, bostadsrättsföreningar, samfälligheter, kompisgäng med flera.
Det kan vara roligt att i samband med bytesaktiviteten även ordna en annan aktivitet. Till exempel att bjuda in en skräddare eller sömmerska som kan sy upp kläder i samband med ett klädbyte, eller en sagoberättare i samband med ett leksaksbyte.
Naturskyddsföreningen har färdiga klädbytarpaket att beställa.
Läs mer om leksaksbyten på Retoys hemsida. För leksaksbyten i någon av Sysavs ägarkommuner - hör av dig till kommunens avfallsansvariga för stöd.
Ingen har väl missat att butikerna återigen säljer dessertbestick, och att dessertgaffeln till och med ingår i många bestickset?
Men vill du ge bort kvalitet och bestick som bär en historia, kanske till och med en själ, så hittar du dessa små skatter för en blygsam näve småslantar i loppislådor runt om i landet.
För loppis eller auktion utomhus på offentlig plats, till exempel i en park eller på en gata, behövs ofta tillstånd. Även privat mark kan vara offentlig plats. Sök tillstånd hos Polisen för begagnande av allmän plats.
Bjud in alla som kan tänkas vilja sälja saker på loppisen eller auktionen och marknadsför sedan så att så många köpare som möjligt dyker upp. Sprid information genom event på sociala medier, sätt upp affischer på offentliga anslagstavlor, dela ut flygblad och berätta för alla om vad som är på gång.
Ställ i ordning loppis-stånden. Vid en auktion bör auktionsförrättaren stå på en plats som är väl synlig för alla besökare, så att alla kan se och höra auktionsförrättaren och se sakerna som auktioneras ut. En eller ett par assistenter hjälper auktionsförrättaren att visa upp saker för försäljning och hålla koll på vem som budar hem sakerna.
För vem: Vem som helst kan ordna en egen loppis eller auktion! Skolor, idrottsföreningar, samfälligheter, grannlag och byalag, kompisgäng med flera.
Material och länkar: Sök tillstånd hos Polisen för begagnande av allmän plats
Visste du att en borrmaskin i genomsnitt används i 15 minuter under hela sin livstid? Det finns många saker vi har i våra hem - trädgårdsredskap, verktyg, köksmaskiner, sportutrustning, spel och leksaker - som vi inte använder särskilt ofta. Tänk om vi kunde hitta system för att dela dem med våra grannar!
Grannar i ett villaområde, en bostadsrättsförening eller en hyresfastighet, byalag med flera.
Om ni är många i ett område som vill dela och låna saker kan ni anmäla er till appen Swinga, som är till just för grannar som vill dela och låna saker.
Hygglo är en tjänst för att dela och hyra prylar för privatpersoner.
Det finns många fler, googla och se vilka tjänster som verkar intressanta!
Om man är händig kan man lappa, laga och reparera i stället för att slita, slänga och köpa nytt. Det är svårt att kunna allt, men alla kan göra något. Tänk om man kunde låna grannens kompetens. Tänk vad man skulle kunna göra då.
Ta kontakt med grannarna för att fråga vilka färdigheter de har, som de skulle vilja dela med sig av till andra. Vem är duktig på att måla och tapetsera, sy och sticka, snickra med mera? Skapa sedan en grupp på sociala medier, eller hitta ett annat smart system, där ni kan sprida vad ni kan hjälpa varandra med.
Grannar i ett villaområde, en bostadsrättsförening eller en hyresfastighet, byalag med flera.
Visste du att en genomsnittlig bil står parkerad 23 av dygnets 24 timmar? Det skapar behov av väldigt många parkeringsplatser. Tänk vad vi istället kunde göra med dessa platser, om vi hade färre bilar som nyttjades bättre.
Det är dessutom billigare att åka flera i en bil än att alla ska köra sin egen. Tänk om vi kunde hitta system för att samåka med våra grannar.
Ta kontakt med grannarna för att inventera vilka som skulle vara intresserade av att dela bil och samåka till olika platser (jobb, affären, aktiviteter, andra orter med mera). Vem har behov av att åka var och när? Skapa sedan en grupp på sociala medier, eller hitta ett annat smart system, för att dela bil och samordna samåkning.
Grannar i ett villaområde, en bostadsrättsförening eller en hyresfastighet, byalag.
I till exempel Tyskland är det vanligt med samåkning och det finns gott om hemsidor och grupper på sociala medier som hjälper samåkare att komma i kontakt med varandra. Rörelsen har spridit sig till Sverige, där Skjutsgruppen med över 80 000 medlemmar förmodligen är det mest framträdande exemplet. Varför inte göra er lokala grupp till en del av Skjutsgruppen?
Kolla in Skjutsgruppen på sociala medier och läs mer om hur det fungerar med samåkning där.
Böcker, kläder, leksaker, prylar eller utrustning - ordna en TaGe-hörna där man enkelt kan ta det man vill ha och ställa det man inte längre använder. En hylla utanför trädgården med uppmaning om att ta det man vill ha funkar även utmärkt för att till exempel dela med sig av fallfrukt från trädgården!
Leta upp platsen för er TaGe-hörna. Om tillstånd krävs för att använda platsen ta kontakt med styrelse/hyresvärd/vaktmästare/platschef och presentera idén för dem.
Inredning kan vara något så enkelt som en bokhylla, ett hyllplan eller en korg. Sätt också upp en tydlig skylt om vad platsen är till för, vad som får bytas, och andra trivselregler.
De flesta TaGe-hörnor sköter sig själva men det kan vara bra att utse en person som ansvarar för att se till att platsen hålls fri från skräp och skadegörelse.
Vem som helst kan ordna en byteshörna! Skolor, förskolor, bibliotek, föreningar och arbetsplatser kan ha TaGe-skåp, där personer kan lämna sådant de inte behöver längre och ta sådant de vill ha. Bostadsrättsföreningar och hyresvärdar kan ordna återbrukshyllor eller -utrymmen. Privatpersoner kan enkelt sätta upp en hylla utanför trädgården med böcker eller fallfrukt.
Julklappsspelet är populärt att göra tillsammans på julafton. Utmana normen i år - välj något begagnat istället för nyinköpt.
Reglerna är enkla, välj en julklapp av saker du redan har - men tröttnat på - som kan glädja någon annan. Att det är personliga saker som återbrukas medför en extra dimension och historia i spelet.
Det finns flera varianter av julklappsspelet. Här är reglerna för den klassiska varianten:
Sätt er tillsammans och placera paketen i mitten så att de är synliga.
Börja spelet med att någon kastar tärningen.
Om personen slår en etta eller en sexa så får den välja ett valfritt paket från högen. Övriga siffror innebär att turen går vidare till nästa person.
Spelet fortsätter tills alla paketen i mitten har plockats av en spelare. Då börjar nästa del.
Sätt tidtagaren på förslagsvis 10 minuter. Spelet fortsätter som tidigare, men om någon nu slår en etta eller en sexa får den personen plocka ett paket från någon annan.
När klockan ringer är spelet slut. Vissa kommer ha fler klappar än andra – medan några kanske till och med sitter utan! Sådana är reglerna.
Öppna paketen!
Alla som gillar presenter.
Om det känns tråkigt att någon blir utan paket så kan ni komma överens om specialregler. Till exempel att man inte får ta paket från någon som bara har ett, eller att ni fortsätter att spela tills alla har minst ett paket.
Att anordna ett kalas eller överraskningsfest kan ibland innebära mycket engångsartiklar. Varför inte inspireras av Bamse och hans vänner och anordna ett Å-kalas! Å-kalas står för Återvinna, Återanvända och Återhållsamhet.
Börja med att läsa Bamses specialnummer om Hållbarhet. Den är gratis och du hittar den här.
Bjud in dina kompisar på ett Å-kalas. (Återvinna, Återbruka och Återhållsamhet)
Berätta att du inte önskar dig nya prylar utan sådant som redan finns eller upplevelser.
Pynta ditt kalas med pyssel från återbrukade material.
Använd gärna loppisfyndat porslin som du inte behöver vara rädd om.
Minska matsvinnet genom att inte slänga kalasmaten.
Alla som gillar kalas.
Även om du inte känner dig som en pysselexpert finns det många enkla saker att göra. Behöver du extra tallrikar och glas, se om du kan låna av någon istället för att använda engångs. Det finns mycket man kan göra själv, till exempel egna såpbubblor. Gör ljuslyktor av gamla syltburkar. Sy vimplar av gamla handdukar.
Bamse-tidningen samt webbsidan Hållbara presenter.
Det finns många fördomar kring matlagning på rester eller mat med utgånget datum. Bjud på mat som blivit räddad i samband med ett event.
Låt en matkunnig person, en kock eller varför inte en hem- och konsumentkunskapslärare, får ta sig an överblivet livsmedel från en mataffär. Laga nya maträtter på plats och bjud allmänheten samtidigt som de får information om hur de kan minska sitt eget matsvinn. Varför inte bjuda på pizza med rest-topping eller en mumsig restsoppa tillsammans med en ”man tager vad man haver” – muffins!
Kommunala verksamheter, organisationer och föreningar.
Bra tillfällen är lokala marknadsdagar, stadsfestivaler eller liknande event. Och en Restfest går lika bra att göra hemma- våga bjuda dina vänner!
Det finns många bra websidor med tips på restrecept. Det finns även böcker på samma tema och som går att låna på biblioteket. Till exempel 100 sätt att rädda maten av Annica Triberg.
Skapa en återbruksutställning
Inspirera genom att visa kreativa sätt att återbruka olika prylar på nya sätt. Det här receptet bygger på samarbete med kommunens grundskolor. Men det går lika bra att samarbeta med förskolor, fritidshem, föreningar, daglig verksamhet med flera.
Kontakta grundskolor i kommunen. Inom grundskolans läroplan ingår att elever ska återskapa från olika material, exempelvis textil, trä, metall.
Föreslå ansvarig lärare att låta elevernas alster visas upp i en utställning.
Låt eleverna själva berätta hur de har tänkt under skapandet. Informationen kan visas på skyltar som sätts tillsammans med föremålet.
Skriv även en övergripande text som förklarar utställningen, vilka som deltar, syfte med mera. Även denna information skyltas och sätts upp.
Välj en lämplig lokal och utifrån förutsättningar presentera alla föremål. Använd gärna befintlig inredning för att visa upp, tex bord, hyllor eller klädhängare. Saker kan även hängas upp på olika sätt.
Verksamheter som riktar sig till allmänheten till exempel bibliotek eller skola.
Låt utställning ge utrymme för diskussionsfrågor:
Uppmärksamma nedskräpningen genom att ge skräpet nytt liv. Slängda burkar och andra föremål kan användas för att skapa konstföremål. Använd fantasin och skapa abstrakt konst för andra att beundra.
Börja med att ge er ut och samla skräp som fungerar som konstnärsmaterial. Ta sedan fram er kreativa sida och skapa konstverk av skräpet.
Grupper inom föreningar, skolor, kommunala verksamheter.
Tänk på att skräpplockaraktiviteten behöver planeras i förväg. Fundera även om konstverken ska visas på en publik plats. Även detta kan behövas planeras och bokas.
Exempel på konst av skräp finns i Vellinge kommun.
Använder ni fortfarande tallrikar, koppar och bestick av engångsmaterial i ert fikarum eller när ni beställer catering? Har ni fortfarande engångsförpackade mjölkförpackningar till kaffet? Det är många arbetsplatser som av slentrian inte tagit det enkla steget att minimera engångsartiklarna. Den goda nyheten är att det är enkelt att fixa!
Inventera vilka engångsprodukter som används i ert fikarum eller vid catering och vad som skulle behöva göras för att plocka bort dessa.
Behövs det mer porslin?
En ytterligare diskmaskin?
Köp in det som behövs för att ersätta engångsprodukterna. Överväg att köpa second hand där det går.
Ersätt portionsförpackade livsmedel, till exempel mjölk och socker till kaffet, med större förpackningar som går att dela på.
Alla arbetsplatser med fikarum eller med möjlighet att beställa fika.
Om det finns engångsprodukter som inte går att ersätta, se till att ni använder engångsprodukter med minsta möjliga miljöbelastning. Till exempel produkter av papper iställer för plast samt produkter av återvunnet material och som går att återvinna.
Har du trasiga klädesplagg, möbler och elektronik hemma? Du är inte ensam, vi är många som har garderoben full av kläder och förrådet proppat med möbler som behöver lappa och lagas för att kunna användas på nytt. Varför inte dra ihop en workshop där ni tillsammans lappar och lagar?
Boka en lokal.
Skapa ett temanamn, till exempel: Lär dig laga elektronik, Förläng livslängden på möbler, Lär dig ta hand om din symaskin och dina kläder.
Bjud in någon som kan leda workshopen kring det valda temat och kommunicera ut workshopen i valda kanaler (sociala medier, annons i tidning, lapp på anslagstavlan, hemsidor mm).
För vem: Vem som helst kan ordna en workshop för att lappa och laga. Bibliotek, skolor, förskolor, arbetsplatser, idrottsföreningar, bostadsrättsföreningar, samfälligheter, kompisgäng med flera.
Det är bra om någon är specialist på den produkt som ska vara i fokus.
Det finns många äldre japanska lagningstekniker som kan vara roliga att ha som tema vid en workshop. Sashiko är en tusen år gammal broderiteknik och betyder små stygn på japanska. Tekniken går ut på att små tråckelstygn fogar samman flera lager av tyg.
Sök på sashiko - det finns många instruktionsfilmer på nätet. Boro och Kinstugi är andra japanska tekniker. Om Japan känns för långt borta, går det ju bra att stanna på hemmaplan och lära sig att stoppa strumpor.
Många kläder kan få nytt liv eller bli ett helt nytt plagg genom att de sys om. Varför inte göra om de gamla jeansen till en kjol eller sy på en krage på en tröja.
Boka en lokal.
Bjud in någon som kan leda workshopen och kommunicera ut workshopen i valda kanaler (sociala medier, annons i tidning, lapp på anslagstavlan, hemsidor med mera).
Detta är ett event som passar utmärkt att ordna hemma hos någon som har tillgång till symaskin. Gör en kul grej av det och hjälps åt att sy om kläderna!
Vem som helst kan ordna en workshop för att sy om kläder. Det kan till exempel genomföras av grannarna i ett villaområde, en bostadsrättsförening eller en hyresfastighet. Eller varför inte det lokala biblioteket, skolan, arbetsplatsen, idrottsföreningen eller kompisgänget.
Det kan vara bra om en person har kunskap i att hantera en symaskin och som kan lära ut hur den används. Det kan också vara bra om en person kan några enkla stygn för att kunna hantera nål och tråd på bästa sätt.
Efter att ni har haft er workshop och sytt om ett antal plagg kan ni ta det till nästa nivå och skapa en miniutställning på temat ”Hållbar modekonsumtion”. Ni behöver cirka 6–10 omsydda plagg och faktablad om plagget.
På egen hand eller i samverkan med en hållbarhetsvecka eller annat passande tema visar ni upp de plagg som har sytts om. Ta fram en kort text till varje plagg, beskriv originalet och vad som har förändrats och vad det har blivit.
Det finns gott om pussel i varje hem som inte används. Ibland vet man inte ens om alla bitar finns och det är kanske just därför som det har blivit liggande och är anledningen till att det slängs vid en utrensning.
Det är inte många som orkar pussla ihop ett pussel på 1 500 bitar bara för att kolla om någon av bitarna passar. Så varför inte göra en workshop av det och samla ihop alla dessa övergivna pussel och se till att de kommer i bruk igen.
Fundera på vem workshopen riktar sig till, är den offentlig eller privat?
Boka en lokal.
Börja med att samla in gamla pussel genom att fråga personer i din närhet, lägg en förfrågan på sociala medier eller på ert intranät på er arbetsplats. Det är viktigt att kommunicera att de tillfrågade inte behöver veta om alla bitar till pusslet finns, det är ju det som är grejen med workshopen!
Bjud sedan in till workshopen i valda kanaler (sociala medier, annons i tidning, lapp på anslagstavlan, hemsidor med mera). Sen är det bara att duka upp bord och stolar med ett pussel och sätta igång att pussla.
De flesta kan ordna en pusselworkshop. Det är kanske enklast för de som har tillgång till en lokal som inte används så ofta då det inte är säkert att pusslet hinns med att läggas vid ett enda tillfälle.
I samband med lov så kan till exempel biblioteken bjuda in allmänheten till en pusseldag. På en arbetsplats kan det stå ett permanent pusselbord där kollegorna kan bidra med pussel hemifrån. Har ni en byteshörna på er arbetsplats kan pusslet hamna där efter att det är stämplat med ”Alla bitar-finns-garantin”.
Skapa din egen hållbara produkt
Säkert har du flera produkter hemma i ditt hushåll som är engångsprodukter eller har en väldigt kort livslängd. Varför inte försöka byta ut dessa mot en produkt med längre livslängd.
Till exempel kan du göra egna bivaxdukar som ersätter plast- och aluminiumfolie. Du kan sy en egen tyg- eller fruktpåse av tyg du redan har hemma eller av ett klädesplagg du inte längre använder.
Klipp till önskad storlek på tygbiten, omkring 30x30 centimeter är ett bra mått. Om du har en hel bit bivax så riv ner den i en skål. Har du bivaxgranulat behöver du inte riva, den är redan i små bitar.
Lägg tygbiten på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och fördela bivaxet jämt över den. Ta hellre för lite bivax än för mycket.
Ställ in plåten i ugnen på 150 grader i cirka fem minuter. Pensla ut det sälta bivaxet med en pensel så att hela tygbiten täcks. Du kan ha på mer bivax om inte alla ytor täckts.
Låt den stelna och sedan är den klar!
Vem som helst kan ordna en egen workshop för att göra hållbara produkter. Skolor, idrottsföreningar, samfälligheter, grannlag och byalag, kompisgäng med flera.
Detta är något du kan göra på egen hand hemma eller så drar du ihop till en skaparworkshop och gör det med några vänner eller kollegor.
Har du precis investerat i en begagnad cykel eller har du en cykel med punktering eller kanske behöver du bara justera din sadel eller styre för att den ska gå att använda igen. Då kan en reparera din cykel-workshop vara grejen för dig!
Fundera på vem workshopen riktar sig till, är den offentlig eller privat?
Denna workshop kan med fördel genomföras utomhus, så ta en funderare på om ni behöver en lokal eller om ni har en yta ni kan använda.
Bjud in till workshopen i valda kanaler (sociala medier, annons i tidning, lapp på anslagstavlan, hemsidor med mera).
Skapa olika stationer för olika typer av reparationer, till exempel de som vill byta cykelslang, de som vill putsa och smörja sin cykel och placera ut verktygen vid respektive station.
Vem som helst kan ordna en egen workshop för att reparera cyklar. Skolor, idrottsföreningar, samfälligheter, grannlag och byalag, kompisgäng med flera.
Det kan vara en fördel att kolla upp om det finns någon i er närhet som redan är duktig på att reparera cyklar som skulle kunna vara delaktig och engagera sig i er workshop. På flera platser finns det volontärföreningar som kan stötta i olika typer av återbruk och reparationsworkshops.
Utmana dig själv att leva zero waste under en månad. Klarar du det?
Vi i Sverige lever som om vi har fyra jordklot. Varje svensk ger upphov till 500 kg avfall varje år. Dessutom uppstår enorma mängder avfall när prylarna vi köper produceras, det osynliga avfallet. För att minska ens egna påverkan på klimatet är det bra att sträva mot zero waste.
En definition för zero waste lyder: “Att bevara alla resurser genom ansvarsfull produktion, konsumtion, återanvändning och återställning av produkter, paket och material utan förbränning och utan utsläpp i marker, vatten och luften som hotar miljön eller människors hälsa.”
Helt enkelt ett sätt att leva utan att avfall uppstår.
Källa: Vad är zero waste? Gör det skillnad för miljön? | EcoTree
Besök Going Zero Waste och surfa runt och läs. Under rubriken Lifestyle finns utmaningen 31 Day Zero Waste Challenge Archives - Going Zero Waste. Anta utmaningen och berätta för dina vänner hur det går.
Inspirera och utmana dem att hänga på!
Alla som är nyfikna på hur de kan minska sitt klimatavtryck.
Hitta inspiration och motivation här:
10 tips för en Zero waste-livsstil - Ekoappen
Familjen kör på "zero waste" – här är deras tips | Motherhood.se
Why I live a zero waste life | Lauren Singer | TEDxTeen - YouTube
Kan du klara dig med endast fyra plagg under en vecka? Utmana dig själv att tänka mer hållbart kring mode genom att anta utmaningen Fourfit challenge.
Vi svenskar slänger ca 8 kg textilier per person och år. Kläder och annat som påverkat miljön negativt både när det producerats och kasserats. Det kan gå åt så mycket som 29 000 liter vatten för att ta fram ett enda kg bomull. Och det krävs ca 1 kg kemikalier för att producera 1 kg textil. Så kan vi inte ha det. (Fourfit.se)
Välj ut fyra plagg som ska användas under en vecka. Fundera på hur de kan kombineras till olika outfits. Underkläder, ytterkläder och skor ingår inte i de fyra plaggen.
Dela dina outfits med dina vänner på sociala medier för att inspirera andra att våga anta samma utmaning. Använd gärna #fourfit
Alla som känner att de vill utmana sig själv och sin klädkonsumtion.
Fyra plagg. I en vecka. Four Fit Challenge - en kampanj av Sysav
Var kreativ och rädda matresterna. Inspireras av Resterkocken och laga smarriga maträtter på dina rester.
Visste du att en familj på fyra personer slänger drygt 1 kilo mat per dag. Det motsvarar 3000–6000 kronor varje år. Minska ditt matsvinn genom att titta, lukta och smaka för att avgöra om maten kan ätas eller inte.
Kolla vilken mat som behöver räddas. Fundera ut ett smarrigt recept och laga maträtten med de livsmedel som ni har räddat.
Alla som gillar att laga mat eller föredrar billig och enkel matlagning.
Kolla in Resterkocken – en skoltävling för barn och unga för tips och inspiration från andra Resterkockar.
Glöm inte att tävla om att bli bästa Resterkocken, tävlingen pågår varje år 1 oktober till 1 december.
Brukar du vara ute och jogga? Varför inte passa på att ta med en påse och plocka upp skräp som du ser medan du rör på dig.
35 miljoner skräp slängs på marken under en vecka i Sverige.
Jogga din planerade runda, stanna och plocka upp skräp som du ser. Testa att springa intervaller mellan skräpstoppen.
Alla som gillar att jogga utomhus.
Kommer du springa långt, ta med extra påsar, så kan du slänga dem efterhand i soptunnor längs joggingturen.
hsr.se och www.plogga.se
En hållbar present är något man behöver, vill ha, kan använda och återbruka. Som inte belastar miljön och klimatet negativt. Låter det svårt? Inte alls!
Läs merDet är så enkelt att låta det där glasspappret virvla iväg, att fimpa i sanden eller slänga ut läskburken genom bilfönstret. Du är inte ensam om att tycka det. För när någon börjar skräpa ner, följer andra efter.
Läs merSysav har tillsammans med sina ägarkommuner tagit fram den här sidan för att inspirera och informera om hur vi kan tänka nytt och mer hållbart kring presenter. Vårt uppdrag är att minska avfallet enligt avfallshierarkin genom att undvika onödig konsumtion, öka återbruket och återvinningen.