Här hittar du inspiration till julpynt, julklappar och julbord som går i hållbarhetens tecken. Dessutom finns här information om hur du sorterar julgranen, julklappspappret och julmatsresterna när firandet är över. God hållbar jul!
Vårt traditionella julbord, ett så kallat smörgåsbord, härstammar från 1700-talets brännvinsbord. Genom åren har innehållet på julbordet förändrats. Lutfisk åt man redan på medeltiden, men risgrynsgröt blev vanlig först på 1800-talet och det var även då vi började äta julskinka. Köttbullarna gjorde inte entré på julbordet förrän 1970. Med den ökande tillgången på grönsaker och de senaste årens vegetariska trend, har fler gröna rätter nu fått plats på julbordet.
−I många familjer ställs vissa saker fram av tradition, men det kanske bara är en person som äter det - strunta i det. Ta inte fram all julmat första dagen, utan lägg upp i mindre skålar och fyll på efterhand, så bryter du inte kylkedjan och maten håller längre, säger matkreatören Malin Broman.
Gröt: Klassiker som ris à la Malta och saffranspannkaka eller varför inte ett saftigt grötbröd.
Prinskorvar: Lägg dem i en mustig tomatsås och ät med pasta, eller rulla in i dem i smördeg "pigs in a blanket" och ge till barnen.
Julskinka: Ta den överblivna julosten och gör en ost- och skinkpaj. Skinkan passar också bra i en pastasås.
Vörtbröd: Frys in och ta fram om någon månad när du är sugen igen, gör extra lyxiga fattiga riddare eller låt brödet bli krutonger till sallader och soppor.
Grönkål: En krispig grönkålssallad med granatäpplekärnor och apelsin är gott. Eller varför inte grönkålschips - passar både som snacks och för att ge maten extra krisp.
När julen dansats ut, så är det dags att göra sig av med resterna. Men hur sorterar man egentligen julklappspapper, paketsnören, värmeljus och alla andra rester som blir när julen ska städas ut?
Granen står så grön och grann i stugan… tills det är mer barr på golvet än i granen, då vill man gärna bli av med den. Så här tar du hand om din gran. Kolla med din kommun, bostadsrättsförening eller fastighetsägare om det finns någon lokal insamling där du bor. Finns inte det, lämnar du granen på närmaste återvinningscentral.
Granen sorteras som trädgårdsavfall. Tänk på att först ta bort glitter och annat pynt och att inte slänga granen i en säck i trädgårdsavfallet. Har plastgranen en metallstomme sorteras den som metall, men är merparten plast sorteras den som brännbar rest och energiåtervinns.