Här hittar du inspiration till julpynt, julklappar och julbord som går i hållbarhetens tecken. Dessutom finns här information om hur du sorterar julgranen, julklappspappret och julmatsresterna när firandet är över. God hållbar jul!
Pynta julbordet med ätbart säsongsgrönt och bind buketter av kål, rotfrukter och örter och ge bort i jul. Så fixar du enkelt vinterns finaste julprydnader – som du sen kan äta upp.
Låt julbordet grönska i härligt ätbart. Dekorera med frukt och grönt, istället för att köpa nytt pynt. Röda vinteräpplen tillsammans med broccoli och grönkål i skålar blir vackra juldekorationer på julbordet och kan sedan ätas upp i en soppa, paj eller sallad till exempel.
Duka gärna med second hand-fynd, det finns massor av fina vaser, skålar och bestick att köpa återbrukade, om man vill uppdatera sin servis.
En hållbar julklapp är något som mottagaren verkligen vill ha och behöver. Något som inte belastar miljön och klimatet negativt. Ge bort något som signalerar omtanke om både mottagaren och om vår planet. Då blir klapparna härliga på riktigt!
Fler hållbara presenttips hittar du här
Vårt traditionella julbord, ett så kallat smörgåsbord, härstammar från 1700-talets brännvinsbord. Genom åren har innehållet på julbordet förändrats. Lutfisk åt man redan på medeltiden, men risgrynsgröt blev vanlig först på 1800-talet och det var även då vi började äta julskinka. Köttbullarna gjorde inte entré på julbordet förrän 1970. Med den ökande tillgången på grönsaker och de senaste årens vegetariska trend, har fler gröna rätter nu fått plats på julbordet.
−I många familjer ställs vissa saker fram av tradition, men det kanske bara är en person som äter det - strunta i det. Ta inte fram all julmat första dagen, utan lägg upp i mindre skålar och fyll på efterhand, så bryter du inte kylkedjan och maten håller längre, säger matkreatören Malin Broman.
Gröt: Klassiker som ris à la Malta och saffranspannkaka eller varför inte ett saftigt grötbröd.
Prinskorvar: Lägg dem i en mustig tomatsås och ät med pasta, eller rulla in i dem i smördeg "pigs in a blanket" och ge till barnen.
Julskinka: Ta den överblivna julosten och gör en ost- och skinkpaj. Skinkan passar också bra i en pastasås.
Vörtbröd: Frys in och ta fram om någon månad när du är sugen igen, gör extra lyxiga fattiga riddare eller låt brödet bli krutonger till sallader och soppor.
Grönkål: En krispig grönkålssallad med granatäpplekärnor och apelsin är gott. Eller varför inte grönkålschips - passar både som snacks och för att ge maten extra krisp.
När julen dansats ut, så är det dags att göra sig av med resterna. Men hur sorterar man egentligen julklappspapper, paketsnören, värmeljus och alla andra rester som blir när julen ska städas ut?
Granen står så grön och grann i stugan… tills det är mer barr på golvet än i granen, då vill man gärna bli av med den. Så här tar du hand om din gran. Kolla med din kommun, bostadsrättsförening eller fastighetsägare om det finns någon lokal insamling där du bor. Finns inte det, lämnar du granen på närmaste återvinningscentral.
Granen sorteras som trädgårdsavfall. Tänk på att först ta bort glitter och annat pynt och att inte slänga granen i en säck i trädgårdsavfallet. Har plastgranen en metallstomme sorteras den som metall, men är merparten plast sorteras den som brännbar rest och energiåtervinns.
Det finns mycket att ta hänsyn till när man letar efter en hållbar present. Sysavs miljöpedagog Rustan Nilsson berättar mer om materials miljöpåverkan och hur designen kan styra om en produkt går att återvinna eller inte.
Läs merEn effekt av att vi idag lever i ett samhälle och en kultur som är definieras av konsumtion innebär bland annat att vi ser konsumtion som en lösning på våra vardagliga problem.
Läs merSmycken har i alla tider använts för att göra oss vackra, visa vår personlighet och representera milstolpar i livet.
Läs mer